Zakkendragersgilde “de Kaailopers”

“De Kaailopers”

In 1995 werd het Zakkendragersgilde opgericht, met als doel om geld te verzamelen voor de herbouw van het Zakkendragershuisje op de hoek van Maarland Zuidzijde en Nieuwstraat. Vanaf de oprichting werd er jaarlijks Brielle Maritiem en de Vrijmarkt georganiseerd, waardoor er middelen vergaard werden om de herbouw te kunnen bekostigen. De leden van het Zakkendragersgilde  speelden in samenwerking met het beurtschip “Jansje” de werkzaamheden van het laden en lossen van schepen na. Tevens werd er bij evenementen elders opgetreden. Al gauw werden bij de optredens bij het publiek bekende liedjes gezongen, dit alles begeleid door een accordeon

Werkzaamheden

Het Zakkendragershuisje is verwezenlijkt en pronkt nu in volle glorie op het Maarland. Daarna is de vervallen wastrap bij Zevenhuizen gesloopt en opnieuw gerealiseerd. Mede door het afnemende enthousiasme en gebrek aan nieuwe projecten is in 2012 besloten om het gilde te ontbinden. De resterende gelden zijn aan een aantal doelen geschonken en als herinnering aan het gilde is er een tafel met banken in de publieke ruimte bij de Kippenbrug geplaatst. Helaas zijn kort na de ontbinding drie prominente leden van het gilde overleden.

Notenboom

Toen de eerste bomen in het  Vrijheidbos geplant werden vonden de leden van het Zakkendragersgilde het leuk om hun steentje bij te dragen. Omdat men het zingen tijdens de optredens erg waardeerde, maar de noten van de melodie soms niet altijd zuiver werden gezongen, werd destijds besloten om een notenboom te kiezen en die in het Vrijheidsbos te planten. Tijdens de opening van het Vrijheidbos zong een aantal van de Zakkendragers een speciaal voor dat doel geschreven lied dat hieronder wordt afgedrukt.

 

 

 

Scroll naar boven